Otto e Mezzo - Terras - Vismarkt - Nieuwe Haven
Routes

Het Dordts Bier- en Wijnrondje

Maak een rondje langs het bier- en wijnverleden van de stad Dordrecht.

Geniet van de historie en een heerlijk koud biertje of een (Dordts) wijntje op een terras of in een café langs de route.
Bier en wijn horen al eeuwenlang bij Dordrecht. Bier was vaak de vervanger van drinkwater omdat het water in de havens te smerig was. Voor 1500 waren er zelfs zo’n 30 brouwerijen actief in de stad en tot 1968 was de oudste Nederlandse bierbrouwerij De Sleutel (1570) in de stad gevestigd.  Tot de 17e eeuw was wijn nog te duur voor de gewone man maar toen kwam door de welvaart ook vaker de fles wijn op tafel. Dordrecht was lange tijd een centrum van wijnhandel waar jonge Rijnwijnen over de rivier werden aangevoerd en opgeslagen in wijnkelders.

TIP

  • Wil je meer weten over de geschiedenis van bier en wijn in Dordrecht? Bestel het boekje Dronk op Dordrecht!
  • Als je de kaart in Google Maps opent zorg dan dat je navigatie (bovenaan) op wandelen staat.
  • Heb je na het volgen van deze route op- of aanmerkingen of wil je een review achterlaten? Vul dan dit formulier in.
Open route in Maps
1

De Lachende Monnik

Voorstraat 426

De lachende monnik is de perfecte plek om je wandeling te starten. Met maar liefst 17 verschillende bieren op tap en een speciale trappistencollectie komen zeker de bierliefhebbers aan hun trekken. Drink hier het Dordtse tapbiertje Sint Sura, vernoemd naar de heilige die volgens de lokale legende de Grote Kerk liet bouwen. Volg de Voorstraat richting het centrum, op de kruising met de Visstraat sla je linksaf.

De Lachende Monnik
2
Vino Di Marco wijnwinkel winkelen centrum Dordrecht

Hier vind je een breed aanbod aan wijnen van huiswijn tot champagne en alles er tussen in. Vino di Marco verkoopt wijnen uit traditionele wijnlanden zoals Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland maar ook van eigen bodem. Loop deze wijnwinkel maar binnen en zoek een heerlijke fles wijn uit.

Vino di Marco
3
Bier- en Wijnrondje

BRUT Food & Wine Bar

Groenmarkt 121

Heb je al zin in lekker glas wijn, loop dan binnen bij Brut Food & Wine bar. Hier kun je kennismaken met een unieke selectie aan wijnen in de bar of de mooie stadstuin achter het pand. Op zoek naar een leuke wijn & spijs combinatie of een proeverij? De crew vertelt je graag meer over hun favoriete wijnen en food. Of kies voor een High Wine voor een gegarandeerd gezellige middag!

BRUT Food & Wine Bar
4
Brouwerij de Sleutel

De Sleutel

Groenmarkt 105

Huis De Sleutel herken je aan de rode luiken. Het pand werd in 1652 gebouwd voor de toenmalige eigenaar van brouwerij De Sleutel. In de gevel is een gevelsteen met sleutel te zien. Dit pand was oorspronkelijk veel dieper, het liep helemaal door tot aan de achtergelegen Varkenmarkt. Aan die kant was ook de daadwerkelijke brouwerij gevestigd. De kant van de Groenmarkt werd gebruikt als woonhuis. Wanneer je door het naastgelegen steegje loopt dan zie je de huidige stadsbrouwerij.

Meer over Stadsbrouwerij Dordrecht
5
Ary Scheffer Scheffersplein Dordrecht

Wijnbar Ary & Co

Scheffersplein/Tolbrugstraat 11

Wijn en spijs onder het oog van Ary Scheffer op het Scheffersplein. Van een topwijn uit de Rioja tot een Sauvignon Blanc uit Marlborough en alles daartussen. Bij deze wijnbar hebben ze meer dan 50 kwaliteitswijnen op de kaart voor iedereen, van kenner tot liefhebber.

Wijnbar Ary & Co
6

Op en rond het Scheffersplein vind je allerlei horeca gelegenheden van restaurants tot cafés. In de zomermaanden kun je neerstrijken op de diverse terrassen. Aan de overzijde van het plein geniet je bij Stadscafé Rijke van echt Dordts bier van brouwerij Ebontree of een andere speciaal bieren. Neem plaats aan de bar of op het gezellige terras.

Stadscafé Rijke & Zn
7

Bistro Twee33

Wijnstraat 233

Bij deze bistro kun je op borreltijd genieten van een goed glas wijn of reserveer een High Wine voor 2 personen. Gedurende een circa 2 uur durend arrangement serveren zij een glaasje bubbels met een amuse bij binnenkomst. Hierna volgen nog 3 gerechtjes met daarbij 3 passende wijnen.

Bistro Twee33
8

Wijnstraat

Wijnstraat 223

De Wijnstraat herinnert aan de welvarende wijnhandel. Deze floreerde door de verlenging van het stapelrecht in de Middeleeuwen. Door de hele stad waren wijnkelders te vinden, maar de meeste wijnhandelaren hielden hun koele, vochtige kelders hier aan de Wijnstraat. De wijnhandel bezorgde Dordrecht tussen de vroege Middeleeuwen tot het einde van de 17de eeuw een behoorlijke portie welvaart. Het stapelrecht bepaalde dat alle wijn die uit Duitsland kwam, in Dordrecht uitgeladen moest worden en minimaal een week in Dordrecht bleef voor verkoop. Dordrecht had het monopolie van de Rijnwijnhandel, daarnaast werden ook verschillende Franse wijnen verhandeld.

9
De Stroper restaurant Wijnbrug terras Dordrecht

Nog meer plekken die herinneren aan de tijd dat Dordrecht een florerende wijnstad was. De Wijnbrug vormt de verbinding tussen Voorstraat en Wijnstraat. Wanneer je de Wijnbrug een stukje oploopt dan stroomt de Wijnhaven onder je door. Vanaf de Wijnbrug/Wijnhaven kun je in een open fluisterboot een rondvaart door de Dordtse binnenstad maken, een aanrader!

Rondvaart met De Dordtevaar
10
monumenten Dordrecht

Kuipershaven

Kuipershaven 17

Langs de Kuipershaven woonden de kuipers die de vaten vervaardigden voor de wijn, die via Dordrecht verhandeld werd. De vele pakhuizen herinneren nog aan die tijd. De meest opvallende is Pakhuis van Oldenborgh met de hals- of tuitgevel op nummer 17-18. Onder de hijsbalk van dit voormalige wijnpakhuis zijn twee saters als draagfiguren te zien. Deze mythologische figuren waren volgelingen van de Griekse wijngod Bacchus.

11
Groothoofd terras eten drinken Jongepier Damiatebrug Wolwevershaven water Dordrecht

Hier kwamen in de vroege middeleeuwen de schepen aan. Na aankomst in Dordrecht kwam de ‘wijnroeier’ aan boord om met een maatstok, de wijnroede, de inhoud van de vaten te bepalen. Makelaars legden de contacten tussen verkopers en kopers. Uit belastingcohiers en tolregisters uit de 16de eeuw blijkt dat er in die tijd één tot anderhalf miljoen liter wijn werd aangevoerd! Geniet hier van het Drierivierenpunt op een terras aan het Groothoofd onder het genot van een wijntje of biertje!

Groothoofd Dordrecht
12

Het Bolwerck

Boomstraat 27

Wanneer je nog een stukje doorloopt kun je op het prachtige terras van het Bolwerck genieten van een Dordtse biertje van de Dordtse Brouwers. Op het terras en in het restaurant heb je een mooi uitzicht op de rivieren de Noord, Merwede en Oude Maas. Er staan heerlijke borrelplanken op het menu of geniet hier van een lekkere lunch.

Het Bolwerck
13
Pakhuis Bordeaux Dordrecht - monument

Pakhuis Bordeaux

Wijnstraat 61

Het vroegere pakhuis Bordeaux (Wijnstraat 61) verwijst naar uit Frankrijk afkomstige wijnen. Bijna alle huizen in deze straat hadden wijnkelders, waar de wijnen konden rijpen voordat zij verkocht werden.

14

Vanaf dit punt kom je vlak na elkaar langs 3 horeca-gelegenheden voor biertje of een wijntje.
Met 14 bieren op de tap en zo’n 150 bieren op fles/blik mag het duidelijk zijn dat het bij DE TIJD draait om bier, bier en nog eens bier. Al ruim dertig jaar is DE TIJD gevestigd in een prachtig rijksmonument uit 1603 in het hart van de historische binnenstad. Probeer hier eens het Dordtse Schapekopje bier van de Stadsbrouwerij Dordrecht. Of doe een bierproeverij!

DE TIJD, lokaal voor bieren
15

Het Magazijn

Voorstraat 180

Loop eens binnen in dit prachtige pand en geef je ogen goed de kost. Het Magazijn is meer dan een bar en restaurant met pop-up stores en een galerie. Met mooi weer kun je in de prachtige binnentuin genieten van een High Wine of een lokaal biertje van Ebontree, Dordtse Brouwers of Paap.

Restaurant Het Magazijn
16

Rood, wit & rosé

Voorstraat 227

In de winkel van Rood, wit & rosé kun je kiezen uit maar liefst 150 wijnen of geniet in de wijnbar van een glas wijn. Met een keuze uit meer dan 60 wijnen per glas te bestellen, zit er altijd wel iets lekkers voor jou bij! Of laat je verrassen door een blindproef trio, een High Wine of toch maar liever een Dordts Schapekopje bier.

Rood, wit & rosé
17
Stadswandeling Hof van Nederland Augustijnenkerk Dordrecht

Vanaf de Steegoversloot wandel je onder het poortje en kom je langs het Hof van Nederland. Dit museum is een bezoek waard voor liefhebbers van geschiedenis. Hier zit je op de eerste rij bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572, je beleeft de vroege Gouden Eeuw van het 14de-eeuwse Dordrecht en leert er over de invloed van de Synode van Dordrecht.

Het Hof van Nederland
18
De Berckepoort - monument - Dordrecht

De Berckepoort

Nieuwstraat 22

Op de hoek Hofstraat/Nieuwstraat staat het pand de Berckepoort (1530), een van Nederlands oudste monumentale woonhuizen. In de 16de en 17de eeuw het woonhuis met wijnkelders van de families Tack en Berck, wijnhandelaren afkomstig uit Duitsland. Berck moet een belangrijk man zijn geweest, want hij ontving gasten als Willem van Oranje en Robert Dudley, graaf van Leicester.

Berckepoort
19

Café De Vrienden

Tolbrugstraat Landzijde 29

Je bent bijna bij het einde van dit Dordtse Bier- en Wijnrondje. Bij Café de Vrienden kun je nog laatste (speciaal) biertje pakken en genieten van een lekkere borrelplank.

Café De Vrienden
20

Wil je graag nog wat Dordts bier of wijn mee naar huis nemen? Deze zijn verkrijgbaar op paar adressen in de binnenstad. Ga bijvoorbeeld nog even langs bij Slijterij van Pelt. Hier verkopen ze Schapekopje Bier, Ebontree bier, De Dordtse Brouwers maar ook wijn van de lokale wijnmakerij De Bilderhof. Misschien wil je een keer deze wijnboerderij bezoeken, kijk dan op de Smaak van Bilderhof.

Slijterij van Pelt
21

Wijnhuis 167

Groenmarkt 167

Ook bij Wijnhuis 167 kun je terecht voor de speciale Dordtse wijn van de Bilderhof en meer dan 400 soorten andere wijn vanuit de hele wereld. Maar ook het Dordts Blondje van de Dordtse Brouwers kun je hier kopen. Loop eens binnen voor een goed advies over wijn-spijscombinaties of een wijnproeverij.

Wijnhuis 167
22

Hier eindigt het rondje. Wij hopen dat je hebt genoten van de route en vele cafés en terrassen. Waarschijnlijk heb je al wat (Dordts) bier en wijn ingekocht maar ken je ook de Dordtse jenever, gin en likeur van Distilleerderij Rutte? Je kunt er nog even langs lopen op weg naar huis, de winkel is gevestigd aan de Vriesestraat 130.

Rutte Jenever & Distilleerderij
23
Bockbier DubbelBock Schapenkopje Stadsbrouwerij herfst VVV Dordrecht

Ben je er tijdens de route niet aan toe gekomen om een Dordts biertje of wijntje te kopen? In de winkel van VVV Dordrecht vind je het Dordtse Schapenkop bier in leuke cadeauverpakkingen. Maar ook rode, witte en bubbel wijn van De Bilderhof samen met een mooi wijnglas. Kijk even rond in de souvenirwinkel en neem een leuke herinnering aan Dordrecht mee naar huis.

VVV Dordrecht

Vergelijkbare routes

Fotograferen foto Grote Kerk Pelserbrug Dordrecht
Stadswandeling

Schatten van Dordrecht

20 Locaties
Prins Henkdrikbrug brugwachtershuisje Dordrecht
Fietsroute
Stadswandeling

Brugwachtershuisjes Dordrecht

5 Locaties
Dordrechts Museum tuin Dordrecht
Natuurwandeling
Stadswandeling

Bomenridders wandeling

8 Locaties
Fietsroute
Stadswandeling
Street Art

Vogelkunst & Abstract

16 Locaties
Gevelsteen Dordrecht Nieuwstraat 23
Stadswandeling

Dordtse gevelstenenwandeling

25 Locaties
Valentijn Doe Dordrecht Kado Lange Ijzeren Brug stel
Stadswandeling

Liefdesroute

13 Locaties