Fotograferen Stadhuis herfst Grotekerksbuurt Dordrecht (2)
Inspiratie & tips

Laat je verwonderen tijdens de Open Monumentendagen

Rondkijken op plekken waar je normaal gesproken niet snel komt: Dit kan op zaterdag 9 en zondag 10 september tijdens de Open Monumentendagen in Dordrecht. Er zijn meer dan zeventig monumenten te bezichtigen en ook zijn er allerlei activiteiten in de buitenlucht.

Het wordt een waar openluchtfeestje!

Levend erfgoed thema in 2023

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat vieren we door het thema ‘Levend erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendagen. Immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – kun je omschrijven als culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd. De monumenten barsten dit jaar dus uit hun voegen van de levendigheid!

Huis van Gijn museum monumenten Dordrecht

Van pocketwandeling tot horeca met een verhaal

Organisator Dordrecht Marketing & Partners sluit aan bij het thema van dit jaar. Molen Kyck over den Dyck, Huis Van Gijn, Nationaal Park de Biesbosch: stuk voor stuk mooie monumenten, die perfect binnen het landelijke thema passen. Er zijn veel speciale activiteiten tijdens het geliefde landelijke weekend. Zo kun je de pocketwandeling ‘Levend Erfgoed‘ doen die je langs bijzondere objecten of plaatsen brengt die een voetdruk hebben achtergelaten in de stad. Verder kun je voor een wandeling van de ‘Bomenridders‘ kiezen, langs bomen met een verhaal. En na het succes van vorig jaar kun je ook weer aanhaken bij de ‘Horecawandeling‘. Want wist je dat veel horecagelegenheden in de historische binnenstad in prachtige monumentale panden zitten? Je kunt ook nog eens gebruikmaken van een speciale deal: tijdens je bezoek aan één van de horecagelegenheden met een verhaal kun je genieten van een hapje en een drankje voor een fijn prijsje.

Hofstraat kinderen foto Open Monumentendagen Dordrecht

Genieten van muziek & meer

Tijdens deze dagen kun je je ook onderdompelen in het sprankelende programma van muzikale monumenten. Op meerdere locaties kun je genieten van kwalitatief goede muziek en dat nog bij een monument ook. Zo is onder andere het Hof van Nederland één van de deelnemers met een uniek muziekprogramma dat je niet wilt missen. Daarnaast is Het Bachfestival dit jaar ook van de partij; zij treden beide dagen op in het Dordrechts Museum. En wil je een rondvaart maken met de stoomsleepboot Pieter Boele? Ook mogelijk! Zo bewonder je de skyline van Dordrecht op een wel heel speciale manier.

Open Monumentendagen muzikale monumenten Stadhuis Stadhuisplein Dordrecht

Voor de kids: 6 Levende Deuren

Ook aan de allerjongsten is gedacht. Superleuk voor de kinderen is de kinderspeurtocht, waarvoor kunstenares Anouk Klarenbeek speciaal zes schattige miniatuurdeuren heeft gemaakt. Kinderen zoeken deze op met behulp van een plattegrond en ontdekken zo achter de deurtjes bijzondere verhalen. Succes gegarandeerd! Voor welke activiteit of monumentbezoek je ook kiest: je vindt alles terug op de speciale programma-folder, af te halen bij VVV Dordrecht (Spuiboulevard 99).

Ontdek meer Open Monumentendagen
Kraek den Code kinderen wandeling centrum Dordrecht

Meer nieuws uit de stad

Bekijk alles
DRIJF rondvaarten havens groepen recreatie centrum Dordrecht (1)
Doe
Evenement & activiteiten
Kids
Nieuws
Ontdek

Nieuwe editie Dordrecht Maggezien #2

15 mei 2024
Dordt in Stoom - evenement - historische binnenstad Dordrecht - havens
Blogs
Evenement & activiteiten
Kids

Dordt in Stoom: 3 dagen feest

14 mei 2024
Stadshotel Steegoversloot Christa's eten drinken horeca overnachten centrum Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken

5x lekker lunchen in hartje stad

10 mei 2024
Uitgelichte afbeelding reel Si Barone en Strada del Vino
Eten & Drinken
Vanaf het water
Video's

Rondvaart met Si Barone & Strada del Vino

07 mei 2024
Blogs
Evenement & activiteiten
Kids

Evenementenseizoen van start!

01 mei 2024