Hofstraat kinderen foto Open Monumentendagen Dordrecht
Inspiratie & tips

Open Monumentendagen groots als vanouds!

Het Dordrechts Museum, Groothoofdspoort, Crimpert Salm, Den Witten Haen; in bijna elke straat in de binnenstad van Dordrecht is wel een monument te vinden. Niet zo gek, als je bedenkt dat ruim duizend panden en objecten in onze oude stad zijn aangewezen als monument. Zeventig van deze monumenten doen op zaterdag 10 en zondag 11 september mee aan de Open Monumentendagen.

Een uitgelezen kans om eens binnen te kijken in dat bijzondere pand of die mooie kerk waar je normaal altijd voorbijloopt.

Geweldig moment voor kennismaking

Zoveel moois is er in Dordrecht eeuwenlang bewaard gebleven. Met name wanneer je omhoog kijk in het centrum en de prachtige gevels bewondert of wandelt langs de oude havens, waan je jezelf in lang vervlogen tijden. ‘In Dordrecht is het elke dag een beetje monumentendag. De stad heeft meer dan 1000 monumenten; het zijn de tastbare herinneringen aan de belangrijke plek die de stad inneemt in de Nederlandse geschiedenis, een rijk handelsverleden en de eeuwenlange verbintenis met het water’, aldus Gerben Baaij, directeur van Dordrecht Marketing & Partners.

Damiatebrug Wolwevershaven Kuipershaven monument Dordrecht

Duurzaam behouden en hergebruikt

Thema van de Open Monumentendagen is dit jaar duurzaamheid. ‘Duurzaamheid in de breedste zin van het woord’, vertelt Femke Bruinsma namens organisator Dordrecht Marketing & Partners. ‘Extra uitgelicht worden duurzame monumenten, zoals het Onderwijsmuseum, het meest duurzame gebouw van Dordrecht en omstreken onder andere vanwege haar WKO-installatie (warmte-koude opslag). Ook Watertoren Buitenlust in Dubbeldam is in 2000 geheel duurzaam verbouwd en natuurlijk kan Duurzaamheidscentrum Weizigt in dit lijstje niet ontbreken.

 

Onderwijsmuseum Dordrecht museum musea monument de Holland

Wandelingen  in je pocket

Veel van de ruim 1000 monumenten zijn bijna dagelijks te bezoeken, omdat een restaurant of lunchroom haar intrek erin heeft genomen. Tijdens de Open Monumentendagen is er een speciale route vormgegeven langs al deze horecapanden. Door met een routekaart met extra informatie langs je favoriete horeca-adressen te lopen, kijk je ineens met heel andere ogen naar de bekende panden. En tegelijkertijd geniet je lekker van een hapje of drankje.’

Twee andere pocketwandelingen vallen mooi binnen het thema duurzaamheid. ‘Er is een wandeling langs diverse gevelstenen in het centrum. Uit de gemeentelijke opslag en uit gesloopte panden werden rond 1970 veel gevelstenen herplaatst. Hergebruik en behoud is natuurlijk ook een vorm van duurzaamheid. Loop zeker ook even langs de nieuwe Kunstkerk waar op de vooravond (9 september) de nieuwe gevel, ontworpen door Studio Job, is onthuld. De derde wandeling is langs de brugwachtershuisjes die allemaal een eigen, unieke herbestemming hebben gekregen.’

Download wandelingen
Open Monumentendagen Dordrecht plattegrond Hofstraat

Speurtocht Bingo!

Ook aan gezinnen is gedacht met een leuke bingokaart voor de kinderen. ‘Hiermee kunnen ze op zoek gaan naar bijvoorbeeld trapgevels, gevelstenen en deurkloppers. Wanneer alle afbeeldingen zijn gevonden en afgestreept, ligt er een leuk cadeautje klaar bij de VVV.’ Je kunt de BingoSpeurtocht vanaf nu ophalen bij de VVV.  Loop dus voordat je de historische binnenstad ingaat, eerst even langs de VVV. Hier zijn ook de handige plattegrond en pocketwandelingen verkrijgbaar. Dus die neem je dan allemaal in één keer mee. Tijdens de Open Monumentendagen ook verkrijgbaar bij de Grote KerkAugustijnenkerk en Café Buddingh (hoek Centraal Station), of print hem zelf uit via de download.

Download Bingo!
Gezin Open Monumentendagen Dordrecht

Muzikale Monumenten

De beleving wordt helemaal compleet met gezellige livemuziek bij diverse monumenten zoals het Dordrechts Museum, voor het pand van Rutte en het Stadhuis. Bijzonder dit jaar is de openstellingen van de Thuredrith-aula op begraafplaats Essenhof. ‘In dit prachtige monumentale pand worden zondag vier miniconcerten gegeven door de Dordtse musicus Karin Dolman en altviolist Santiago Velo.’ Karin Dolman is docente aan Codarts, hogeschool voor de Kunsten Rotterdam en Santiago Velo studeerde afgelopen juni af voor zijn masteropleiding met een 10 cum laude. ‘Zeker de moeite waard om even een uitstapje uit de binnenstad te maken en dit mooie pand en kanjers van musici te bezoeken.’

Download programma
OMD muzikale monumenten Stadhuis

Ga op onderzoek uit

Ook benieuwd naar welke verhalen en pracht en praal er achter die mooie historische gebouwen in Dordrecht schuilgaan? Houd dan 10 of 11 september een gaatje vrij in jee agenda en ga lekker op onderzoek uit in de stad. ‘Alle deelnemers leggen een blauwe loper uit, waardoor meteen is te zien waar bezoekers welkom zijn.’ Wie de route wat meer wil plannen, kan terecht op monumentenindordrecht.nl. Zien we je aankomend weekend in de historische binnenstad van Dordrecht? Tot dan!

Meer informatie
Open Monumentendagen Dordrecht Voorstraat Noord
Groothoofd terras eten drinken Jongepier Damiatebrug Wolwevershaven water Dordrecht
Laatste nieuws
Open Monumentendagen

Meer nieuws uit de stad!

Bekijk alles
Grote Kerk toren Grotekerkstuin kinderen fiets wandelen zomer Dordrecht
Blogs
Doe
Kids
Natuur
Ontdek
Wandelen

Ontdek je eigen stad

22 juni 2024
Uitgelichte afbeelding reel eindelijk zomer
Doe
Kids
Ontdek
Video's
Winkelen

Eindelijk, het is zomer!

20 juni 2024
Tigerr Benger winkelen herenkleding dameskleding design Tolbrug Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Ontdek
Vanaf het water

Update je garderobe

15 juni 2024
Uitgelichte afbeelding reel Street Art & Murals
Doe
Nieuws
Ontdek
Video's

Street Art & Murals

12 juni 2024
DRIJF rondvaarten havens groepen recreatie centrum Dordrecht (1)
Blogs
Eten & Drinken
Ontdek
Vanaf het water

Genieten op het water

08 juni 2024
Wantijpop Dordts feest Dordrecht
Blogs
Evenement & activiteiten
Kids

Zin in (aankomende) zomer vol events

01 juni 2024