De Grote Kerk, ook wel Onze-Lieve-Vrouwekerk, is een belangrijk en herkenbaar punt in Dordrecht. Op vele plekken in de stad laat dit imposante stukje architectuur zich zien. De binnenkant van de kerk is ook zeker de moeite waard: je vind er monumenten, kapellen en koorbanken. Fun Fact: de toren staat heel scheef en zou eigenlijk 108 meter zijn maar door de scheefzakking is het bij 65 meter gebleven. De 275 treden van deze bezienswaardigheid beklimmen levert een nieuwe must-see op: uitzicht over de hele stad. Kijk op de website Grote Kerk voor uitgebreide bezoekersinformatie.
Schroevendok Straatman is een opvallend rijksmonument uit 1928. Het behoorde toe aan de Machinefabriek L. Straatman Ketelmakerij, deze was van 1902 tot 1996 aan de Kuipershaven gevestigd. Het dok werd gebruikt om schepen deels uit het water te lichten zodat vanaf drijvende, houten vlonders de scheepsroeren en schroeven gerepareerd of vervangen konden worden. De takel is een zeldzaam voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuwse inrichting voor scheepsreparatie in een binnenhaven. Het gedetailleerde ontwerp en de materiaaltoepassing dragen bij aan de bouwhistorische waarde. Het dok is nog steeds in werking, wat het een levend monument maakt!
Deze unieke plek neemt je mee terug in de tijd. Het Huis Van Gijn is een museum in het voormalige woonhuis van Simon van Gijn (1836 – 1922). Ontdek het leven van 100 jaar terug in dit bijzondere stilleven van een familie op stand rond 1900. Het is zo goed bewaard gebleven dat het lijkt of de bewoners elk moment terug kunnen komen.
Dat de vorige bewoner, Simon, een verzamelaar was, blijkt wel aan alle spullen. Gelukkig bepaalde hij in zijn testament dat het na zijn dood voor publiek moest worden opgesteld. Waan je in een huishouden van rond 1900 tijdens een bezoek aan deze tijdmachine.
Dit huis op de Voorstraat 265 is het smalste huis van Dordrecht. Het huis is slechts 280 centimeter breed en daarmee dus een bijzonder plekje in de stad. In dezelfde straat staat ook de opvolger: het huis op de Voorstraat 113 is acht centimeter breder. Je zou denken dat een smal huis niet zo opvalt maar juist door het contrast met de grote witte naastgelegen huizen valt deze (iets minder) verborgen parel op.
Ook leuk: het smalste straatje in Dordrecht is de Keizershofstraat, slechts 72 centimeter breed.
Het pand ‘Stokholm’ ligt met de voorzijde aan de in 1609 gegraven Wolwevershaven en met de achterzijde aan de rivier de Oude Maas. Het valt op door de vele rode luikjes aan de voorkant. Het dankt zijn naam aan de opdrachtgever van de bouw, aan de in Stockholm geboren koopman Anthony de Bruijn. Het pakhuis heeft een paar eeuwen dienst gedaan als graanopslag en heeft een enorme capaciteit.
Dit Zakkendragershuisje dateert uit de 17e eeuw. Het was tot 1950 het gildehuis van de mazelaars, ofwel de zakkendragers. De zakkendragers kwamen hier samen voor de verdeling van het werk. Na het luiden van de bel, die er vandaag de dag nog hangt, konden de sjouwers dobbelen om het werk te verdelen. Met kleine bootjes losten zij de zeeschepen die op de Maas voor anker waren gegaan. P.s.: nu kun je ook logeren in dit schattige huisje vol historie.